Aloittavan yrittäjän tuet

Jokainen yrittäjä on ollut joskus uusi yrittäjä. Jo palkansaajasta yrittäjäksi ryhtyminen itsessään on suuri muutos, joka tuo mukanaan sekä ison kasan innostusta että roppakaupalla epävarmuutta.

Uuden yrittäjän mielessä pyörii varmasti lukuisia kysymyksiä liiketoiminnan kannattavuudesta ja siitä, miten oma henkilökohtainen taloudellinen tilanne pysyy vakaana yritystoiminnan käynnistysvaiheessa. Yrittäjyyden ensimmäisinä kuukausina oman talouden perusmenojen, kuten vuokran, ruoan ja muiden elinkustannusten kattaminen voi mietityttää. Onneksi aloittava yrittäjä voi hyödyntää erilaisia tukia siirtymisvaiheessa. Tässä muutamia:

Starttiraha

Starttiraha on varmasti yksi keskeisimmistä aloittavan yrittäjän tuista. Se on TE-toimiston myöntämä tuki, jonka tarkoituksena on turvata yrittäjän toimeentulo yritystoiminnan käynnistysvaiheessa. Starttirahaa voi saada enintään 12 kuukauden ajalle.

Starttiraha myönnetään enintään kuuden kuukaudenjaksoissa, ja jatkoaikaa on haettava erikseen TE-toimistosta. Sen suuruus vastaa peruspäivärahaa eli 37,21 euroa (vuonna 2024) päivässä, ja sitä maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa.

Starttirahaa voivat saada työttömät työnhakijat tai palkkatyöstä tai sivutoimisesta yrittäjyydestä päätoimisiksi yrittäjiksi siirtyvät henkilöt. On tärkeää huomata, että yritystoimintaa ei saa aloittaa ennen starttirahan myöntämistä, muuten tukea ei voida myöntää. Toisin sanoen sinulla ei saa olla aktiivista Y-tunnusta ennen starttirahan hakemista.

Starttirahan saamisen edellytyksiä ovat päätoiminen yrittäjyys, valmiudet kannattavaan yritystoimintaan, yritystoiminnan tarpeellisuus toimeentulon kannalta sekä se, että yritystoiminta aloitetaan vasta tuen myöntämisen jälkeen. Sivutoiminen yrittäjä ei voi saada starttirahaa.

Miten haen starttirahaa?

Starttirahaprosessi on melko suoraviivainen, kunhan noudattaa annettuja ohjeita tarkasti. Hakuprosessi alkaa liiketoimintasuunnitelman ja kannattavuuslaskelmien laatimisella. Kokemuksen mukaan suunnitelmien ja laskelmien tekemiseen kannattaakin nähdä vaivaa. Huolellisesti tehdyistä ja realistisista suunnitelmista on hyötyä sinulle myös myöhemmin liiketoiminnan aloittamisen jälkeen.

Esimerkiksi Oma Yritys Suomi -sivusto tarjoaa hyvät työkalut liiketoimintasuunnitelman ja laskelmien tekemiseen. Kun suunnitelmat on tehty, on aika ottaa yhteyttä paikalliseen Uusyrityskeskukseen ja varata aika yritysneuvojan kanssa. Yritysneuvoja voi auttaa täydentämään ja hiomaan suunnitelmia.

Uusyrityskeskuksen yritysneuvonnan jälkeen olet valmis jättämään starttirahahakemuksen TE-palveluihin. On suositeltavaa toimittaa hakemus 2-4 viikkoa ennen suunniteltua yritystoiminnan aloittamista.

Mitä muuta tukea yrittäjälle on tarjolla?

Kaikki yrittäjän saama tuki ei toki ole rahallista. Aloittavan yrittäjän kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä alueensa Uusyrityskeskukseen, jossa yritysneuvojat auttavat yrityksen perustamisvaiheessa. Myös tilitoimistot ja kirjanpitäjät neuvovat yrittäjiä mielellään muissakin kuin taloushallinnon asioissa.

Liiketoimintasuunnitelman laatimisessa voi saada ilmaista apua yritysneuvojalta, jolta kannattaakin pyytää kommentteja ja palautetta suunnitelmaan.

Tukea ja neuvoja yrittäjille tarjoavat myös useat järjestöt ja yhdistykset vertaistukea unohtamatta. Esimerkiksi Facebookin yrittäjäryhmät voivat olla hyvä paikka ajatustenvaihtoon.

Tukea on siis tarjolla monista lähteistä läpi yrittäjäuran, ja sitä kannattaa aktiivisesti hyödyntää. Jos aloittavan yrittäjän tuet tai alkuvaiheen asiat askarruttavat, voit olla meihin rohkeasti yhteydessä.

Edellinen
Edellinen

Vinkkejä yhdistyksen perustamiseen

Seuraava
Seuraava

eTasku – Sähköinen kuittiarkisto ja yrittäjän luottoapuri