Autoilijan valinta: Osakeyhtiön auto vai kilometrikorvaus?

Auton hankinta on suuri menoerä niin yritykselle kuin henkilökohtaisesti, joten sen kustannuksia kannattaa aina tarkastella huolellisesti ja rauhassa. Pohditaanpa hieman auton hankkimista osakeyhtiöön ja erityisesti siihen liittyviä verotuksellisia näkökulmia.

Auton hankinta ja osakeyhtiön tuloverotus

Osakeyhtiöyrittäjä voi hankkia auton joko yhtiön tai henkilökohtaiseen omistukseen riippumatta auton käyttötarkoituksesta. Jos auto hankitaan osakeyhtiön nimiin, kaikki siihen liittyvät kulut ovat vähennyskelpoisia yhtiön tuloverotuksessa edellyttäen, että autoa käytetään yksinomaan yritystoiminnassa. Mikäli osakas käyttää autoa myös yksityisajoihin, hänelle syntyy verotettava autoetu. Osakas voi vaihtoehtoisesti maksaa yhtiölle korvausta auton käytöstä, jolloin autoetua ei synny.

Arvonlisäveron vähennyskelpoisuus

Arvonlisäveron vähennyskelpoisuus määräytyy eri tavoin henkilö- ja pakettiautoille. Henkilöauton arvonlisävero on vähennyskelpoinen vain, jos autoa käytetään yksinomaan yritystoiminnassa. Pakettiautojen kohdalla arvonlisävero on osittain vähennyskelpoinen myös yksityisajojen osalta suhteessa ajettuihin yritysajoihin. Leasingrahoitettujen autojen kohdalla noudatetaan samoja periaatteita kuin ostetuille autoille.

Auton pitäminen omissa nimissä ja veloittaminen yritykseltä?

Jos osakeyhtiön autolla ajetaan paljon yksityisajoja mutta vähän yritysajoja, voi tietyissä tilanteissa olla kannattavampaa pitää auto osakkaan omistuksessa. Tällöin osakas voi veloittaa yhtiöltä verovapaan kilometrikorvauksen työajoista. Korvaus on yhtiölle vähennyskelpoinen, mutta ei sido pääomaa auton hankintaan.

Yhteenvetona voisimme karkeasti todeta, että mikäli autolla ajetaan paljon yrityksen ajoa ja se on henkilöauto, on useimmiten kannattavaa pitää auto osakkaan omissa nimissä. Tällöin verovapaa kilometrikorvaus on kilpailukykyinen vaihtoehto yrityksen omistamalle autolle. Pakettiauton tapauksessa voi monesti olla järkevää pitää auto yrityksen nimissä, jos ajot liittyvät pääosin liiketoimintaan.

Edellinen
Edellinen

Osinkojen verotus – mitä yrittäjän ja sijoittajan tulee tietää?

Seuraava
Seuraava

myClub – helppoutta jäsenhallintaan ja tapahtumiin