Etätöihin ulkomaille? Tarkista nämä asiat!
Kiinnostaisiko sinua etätyö ulkomailla? Moni työntekijä ja yrittäjä tekee osan työajastaan kotimaan rajojen ulkopuolella. Ennen kuin kiiruhdat lähtöportille, kannattaa selvittää muutamia verotukseen, vakuutuksiin sekä sosiaaliturvaan liittyviä asioita.
Etätyön verotus
Etätyön verotus ulkomailla riippuu oleskelusi pituudesta, tarkoituksesta sekä työskentelytavoista. Pääsääntöisesti Suomen kansalaisena olet edelleen verovelvollinen Suomeen ulkomailla työskennellessäsi.
Myös työskentelyvaltiolla voi olla oikeus verottaa palkkaasi. Yli 183 päivän oleskelu ulkomailla voi synnyttää verovelvollisuuden kohdemaahan. Jos Suomi kuitenkin säilyy virallisena asuinvaltionasi, Suomi verottaa palkan ja poistaa mahdollisen kaksinkertaisen verotuksen. Suomella on yli 70 maan kanssa verosopimus, joka määrittelee palkan verotuksen periaatteet. Kannattaakin selvittää maakohtainen verosopimuskäytäntö ennen lentolippujen ostamista!
Kuuden kuukauden sääntö?
Etätyö ja ulkomailla työskentely eroavat toisistaan. Jos työn tekeminen ei edellytä ulkomailla oloa, et yleensä ole oikeutettu kuuden kuukauden säännön mukaiseen verovelvottomuuteen. Kuuden kuukauden sääntöä sovelletaan vain, jos oleskelu ulkomailla johtuu nimenomaan työstä tai työnantajan vaatimuksesta ja kestää vähintään 6 kuukautta.
Vakuutukset kuntoon
Olet työnantajan puolesta vakuutettu ulkomailla kuten kotimaassakin. Työnantajan tapaturmavakuutus ei kuitenkaan välttämättä kata kaikkia vahinkoja, joten hanki myös omat vakuutukset kuntoon. Näitä ovat esimerkiksi matkatavara-, matkasairaus- ja kattava tapaturmavakuutus.
Varmista myös oikeutesi kohdemaan julkisiin palveluihin, kuten terveydenhuoltoon.
Sosiaaliturva ja paperityöt
Pääsääntöisesti kuulut työskentelymaan sosiaaliturvan piiriin ulkomailla. Lyhyissä etätyösuhteissa voit kuitenkin kuulua Suomen sosiaaliturvaan.
Työnantajan tulee hakea sinulle A1-todistus Eläketurvakeskukselta, joka todistaa oikeuden säilymisen. Tällöin saat etuutesi Suomen verovaroista ja maksat sosiaaliturvamaksusi Suomeen.
Muista selvittää tarvittavat luvat, kuten työ- ja oleskeluluvat sekä viisumit EU:n ulkopuolelle lähdettäessä.
Tee etätyösopimus
Etätyöskentelystä kannattaa tehdä erillinen sopimus, jossa määritellään työntekijän ja työnantajan velvollisuudet. Siinä voidaan sopia esimerkiksi työsuhde-etujen jatkuvuudesta, kuten puhelinlaskuista ja lounaseduista.
Lähtökohtaisesti työnantajan velvollisuuksia ovat myös vakuutusasioiden selvittäminen, työehtosopimuksen muutosten tarkastaminen sekä mahdollisten rekisteröinti-, raportointi- ja ilmoitusvelvoitteiden hoitaminen kohdemaassa. Jälkimmäisenä mainitut tulevat kyseeseen erityisesti tilanteessa, jolloin etätyövaltioon syntyy niin sanottu kiinteä toimipaikka. Kiinteän toimipaikan syntyyn vaikuttaa mm. matkan kohde ja kesto.
Tarvitsetko apua etätyöhön vai oletko jo etätöissä ulkomailla?
Tarvitsetko apua? Me Peten Tilitoimistossa autamme mielellämme etätyöhön ja ulkomailla työskentelyyn liittyvissä asioissa yrittäjiä ja työnantajia. Palvelemme yrittäjiä ja työnantajia ympäri Suomen ja palvelemme myös ulkomailla etätöissä olevia yrittäjiä. Ota yhteyttä.