Verovapaat matkakustannusten korvaukset 2025 – mitä yrittäjän ja työntekijän kannattaa tietää?
Vuonna 2025 verovapaisiin matkakustannusten korvauksiin tulee jälleen pieniä muutoksia. Tässä blogitekstissä pureudutaan olennaisiin tietoihin, jotka kannattaa ottaa huomioon.
Mikä lasketaan työmatkaksi?
Työmatka tarkoittaa matkaa, jonka palkansaaja tekee tilapäisesti työnantajan määräyksestä varsinaisen työpaikan ulkopuolelle erityiselle työntekemispaikalle. Työmatkaksi ei kuitenkaan katsota kodin ja varsinaisen työpaikan välistä matkaa. Jos työntekijällä ei ole varsinaista työpaikkaa, tilapäiset matkat kotoa erityiselle työntekemispaikalle voivat olla työmatkoja.
Esimerkki työmatkasta:
Jos työntekijä lähetetään lyhytaikaiselle komennukselle toiselle paikkakunnalle ja yöpyy siellä, matka lasketaan työmatkaksi, mikäli kohde on yli 100 kilometrin päässä kotoa. Tällöin työntekijälle voidaan maksaa verovapaita matkakustannusten korvauksia.
Päivärahat vuonna 2025
Päivärahan tarkoituksena on kattaa työmatkalla aiheutuneita ylimääräisiä ruokailukustannuksia. Kotimaan kokopäiväraha vuonna 2025 on 53 euroa, ja osapäiväraha 24 euroa. Päivärahan saaminen edellyttää, että työmatkan erityinen työntekemispaikka sijaitsee vähintään 15 kilometrin päässä työntekijän varsinaisesta työpaikasta tai asunnosta. Lisäksi paikan on oltava vähintään 5 kilometrin päässä molemmista.
Jos työntekijä saa työmatkan aikana ilmaisen aterian, päiväraha puolitetaan. Esimerkiksi hotelliaamiaista ei kuitenkaan lasketa tähän mukaan.
Ateriakorvaukset
Työmatkan aikana voi olla tarpeen ruokailla muualla kuin tavanomaisessa ruokapaikassa. Vuonna 2025 verovapaan ateriakorvauksen enimmäismäärä on 13,25 euroa. Jos ruokailu tapahtuu kahdesti työmatkan aikana, korvauksen enimmäismäärä nousee 26,50 euroon.
Kilometrikorvaukset ja niiden korotukset
Kilometrikorvaukset henkilöautolla tehtävistä työmatkoista ovat vuonna 2025 59 senttiä kilometriltä. Tietyissä olosuhteissa korvaukseen voidaan lisätä korotus:
+10 senttiä/km: perävaunun kuljettaminen
+15 senttiä/km: asuntovaunun kuljettaminen
+30 senttiä/km: taukotuvan tai raskaan kuorman kuljettaminen
+4 senttiä/km: yli 80 kg painavien esineiden kuljettaminen
+13 senttiä/km: ajaminen metsäautotiellä
Jos työntekijä kuljettaa työtehtävien vuoksi muita henkilöitä, korvauksia nostetaan 4 senttiä/km per matkustaja.
Yleishyödylliset yhteisöt ja korvaukset
Yleishyödylliset yhteisöt voivat maksaa verovapaita matkakustannusten korvauksia myös henkilöille, jotka eivät ole työsuhteessa yhteisöön. Näihin sisältyvät:
Päivärahat enintään 20 päivältä vuodessa
Kilometrikorvaukset enintään 3 000 euroa vuodessa
Majoituskulut ja julkisten kulkuvälineiden todelliset kustannukset voidaan korvata ilman rajoituksia.
Ulkomaan päivärahat
Ulkomaan päivärahojen enimmäismäärät vaihtelevat maittain. Esimerkiksi työmatkalta Ruotsiin voi saada eri korvauksen kuin Italian matkasta. Ajankohtaiset tiedot löytyvät Verohallinnon verkkosivuilta.
Miksi tämä on tärkeää?
Sekä työnantajan että työntekijän on hyvä ymmärtää verovapaiden matkakustannusten korvausten säännöt, sillä ne auttavat säästämään kustannuksissa ja vähentävät verotukseen liittyvää epäselvyyttä. Lisäksi oikein hoidettuna korvaukset parantavat työntekijän työtyytyväisyyttä.
Jos haluat lisätietoja tai tarvitset apua matkakustannusten korvausten laskemisessa, ota yhteyttä Peten Tilitoimistoon. Me autamme sinua pitämään talousasiat järjestyksessä – hymyssä suin! 😊