Avoimen yhtiön, kommandiittiyhtiön ja osuuskunnan verotus - pikaopas

Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö ovat henkilöyhtiöitä, joissa yhtiön perustaa kaksi tai useampi luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä (esim. osakeyhtiö). Osuuskunta on hieman harvinaisempi yhtiömuoto. Osuuskuntalain mukaan osuuskunta harjoittaa taloudellista toimintaa, josta hyötyvät sen jäsenet. Yrityksen perustamisoppaan 3. osassa kirjoitimme avoimen yhtiön, kommandiittiyhtiön ja osuuskunnan perustamisesta. Tässä pikaoppaassa kerromme sinulle näiden yhtiömuotojen verotuksesta. Käydäänpä siis suoraan asiaan!

Miten avointa yhtiötä verotetaan?

Avointa yhtiötä kutsutaan tuloverolaissa elinkeinoyhtymäksi. Avoimen yhtiön tulos verotetaan yhtiömiehille yhtiön sijaan, sillä se ei ole erillinen verovelvollinen.

Avoimella yhtiöllä voi olla eri tulonlähteitä, kuten elinkeinotoiminnan tulo, maatalouden tulo tai henkilökohtainen tulo. Verotettava tulo jaetaan yhtiömiesten kesken yhtiösopimuksen osuuksien mukaisesti. Tulo-osuus verotetaan pääomatulona, ansiotulona tai näiden yhdistelmänä.

Huomionarvoista on, että avoin yhtiö voi maksaa yhtiömiehille myös palkkaa ja luontoisetuja, toisin kuin toiminimiyritys. Maksetut palkat vaikuttavat yhtiön nettovarallisuuteen ja sitä kautta pääomatulon määrään.

Pääomatulo-osuus verotetaan pääomatuloverotuksen mukaisesti (30% alle 30 000€, 34% ylittävältä osalta). Ansiotulo-osuus verotetaan yhtiömiehen muiden ansiotulojen mukaan progressiivisesti.


Miten kommandiittiyhtiötä verotetaan?

Kommandiittiyhtiötäkin kutsutaan tuloverolaissaa elinkeinoyhtymäksi. Sen verotus toimii pitkälti samalla tavoin kuin avoimen yhtiön – tulos jaetaan yhtiömiehille verotettavaksi osuuksien mukaan.

Myös kommandiittiyhtiöllä voi olla erilaisia tulonlähteitä ja ne määritellään lähteittäin. Erilaisia tulonlähteitä voivat olla elinkeinotoiminnan tulo, maatalouden tulo tai henkilökohtaisesta lähteestä tullut tulo.

Kommandiittiyhtiö voi maksaa palkkaa ja luontoisetuja yhtiömiehille. Maksetut palkat vaikuttavat nettovarallisuuteen ja pääomatulon määrään, kuten avoimessa yhtiössäkin.

Yhtiömiehen pääomatulo-osuus verotetaan pääomatuloveroprosentin mukaan eli 30 % 30 000 euroon asti ja 34 % 30 000 euroa ylittävistä pääomatuloista. Ansiotulot verotetaan yhtiömiehen muiden ansiotulojen progressiivisen veron mukaan.

Miten osuuskuntaa verotetaan?

Osuuskunnan verotus eroaa avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön verotuksesta. Osuuskunnan tuloveroprosentti on osakeyhtiöiden tavoin 20%. Osuuskunta on itsenäinen verovelvollinen, joten sen verotus ei suoraan vaikuta jäsenten verotukseen.

Jos osuuskunta on rekisteröity, sitä verotetaan erillisenä verovelvollisena osakeyhtiön tapaan. Rekisteröimätöntä osuuskuntaa verotetaan kuten elinkeinoyhtymää (henkilöyhtiöitä eli avointa yhtiötä ja kommandiittiyhtiötä).

Osuuskunnalla on kaksi tulolähdettä: elinkeinotoiminta ja maatalous. Se ei voi saada tuloa henkilökohtaisesta lähteestä.

Osuuskunnan, kuten muidenkin yhteisöjen (osakeyhtiöiden), tulee maksaa myös yleisradioveroa.

Näin pidät taloushallinnon sujuvana

Kun valitset yhtiömuodoksi avoimen yhtiön, kommandiittiyhtiön tai osuuskunnan, on tärkeää huolehtia myös taloushallintoasioista. Yhtenäinen kirjanpito ja selkeä tilinpäätös auttavat seuraamaan, miten verotus jakautuu kunkin yhtiömiehen osalta. Ammattitaitoinen tilitoimisto tai luotettavat taloushallinnon järjestelmät voivat tehdä arjesta huomattavasti helpompaa. Moni yrittäjä arvostaa tehokasta palvelua, jossa sähköinen taloushallinto on kaiken takana. Sähköisen taloushallinnon kirjanpidon ohjelma päivittyy automaattisesti ja tositteet pysyvät järjestyksessä ja arkistoituna.

Jos etsit tilitoimistoa, muista että edullinen kirjanpito ei tarkoita heikompaa laatua – tärkeintä on löytää ammattilainen, joka tuntee myös harvinaisempien yhtiömuotojen tarpeet. Näin jokainen yhtiömies voi keskittyä rauhassa liiketoiminnan kehittämiseen ja yhteisten tavoitteiden saavuttamiseen.

Mikä yhtiömuoto minulle?

Jos oikean yhtiömuodon valinta tai eri yhtiömuotojen verotukselliset asiat mietityttät, voit olla suoraan yhteydessä meihin. Olemme täällä juuri sinua varten.

Edellinen
Edellinen

Pieni opas vähennyskelpoisiin kuluihin

Seuraava
Seuraava

Yritystuet 2025 - mitä, mistä ja miten?