Mikä ihmeen YEL?
Jokainen aloitteleva yrittäjä on jossain vaiheessa törmännyt kolmeen mystiseen kirjaimeen - YEL, eli yrittäjän eläkelakiin Tässä lyhyt oppaamme Sinulle.
Mikä on YEL-vakuutus?
YEL-vakuutus on yrittäjän lakisääteinen eläkevakuutus, joka turvaa toimeentulon vanhuuden, työkyvyttömyyden ja kuoleman varalta. Se on keskeinen osa yrittäjän sosiaaliturvaa ja lakisääteinen, eli pakollinen vakuutus. YEL-maksun suuruus määräytyy yrittäjän työtulon perusteella.
Onko YEL pakko ottaa?
YEL-vakuutus on pakollinen suurimmalle osalle yrittäjistä tiettyjen ehtojen täyttyessä. Ehdot ovat:
Olet 18-69-vuotias yrittäjä
yläikärajat vaihtelevat syntymävuoden perusteella:
68 vuotta vuonna 1957 ja aiemmin syntyneillä
69 vuotta vuosina 1958 – 1961 syntyneillä
70 vuotta 1962 ja sen jälkeen syntyneillä
Olet yksityinen elinkeinonharjoittaja
Olet osakeyhtiössä johtavassa asemassa työskentelevä osakas, joka omistaa yksin yli 30 % tai joka yhdessä perheenjäsentensä kanssa omistaa yli 50 % osakkeista.
Olet töissä yrityksessäsi
Huom. Et tarvitse YEL-vakuutusta mikäli et työskentele omistamassasi yrityksessä.
Yrittäjyys kestää yhtäjaksoisesti yli 4 kuukautta.
Työtulo ylittää 9 208,43 euroa (vuonna 2025).
YEL-vakuutuksen myöntää mm. Ilmarisen, Varman, Elon tai Veritaksen eläkevakuutusyhtiöt.
Mitä tarkoittaa YEL-työtulo?
YEL-vakuutuksen hinta määräytyy yrittäjänä arvioimasi työtulon perusteella. Työtulo ei ole sidoksissa todelliseen ansiotuloosi, vaan se tulee arvioida sen mukaan, kuinka paljon yrityksesi maksaisi ulkopuoliselle henkilölle samasta työstä palkkaa vuositasolla.
Vuonna 2025 YEL-työtulon alaraja on 9 208,43 euroa ja yläraja 209 125,00 euroa. Jos olet sivutoiminen yrittäjä, työtulosi voi jäädä alle alararajan, jolloin YEL-vakuutusta ei tarvitse ottaa. On kuitenkin hyvä huomioida, että työtulo vaikuttaa eläkkeen ohella myös työttömyysturvaan.
YEL-maksun suuruus kasvaa työtulon noustessa, mutta se on vähennyskelpoinen kulu yrityksen verotuksessa. Työtulon realistinen arviointi on tärkeää, sillä se vaikuttaa sekä maksun määrään että tulevaan eläkkeeseen. Liian pieni työtulo pienentää eläketurvaa, mutta liian suuri kasvattaa maksuja tarpeettoman suuriksi.
YEL-työtulolaskuri auttaa vakuutusmaksun arvioinnissa
YEL-työtulolaskuri on hyödyllinen työkalu arvioitaessa työtulon vaikutusta sosiaaliturvan ja eläkkeen tasoon sekä vakuutuksen hintaan. Jokainen eläkevakuutusyhtiö tarjoaa oman laskurinsa, joten kannattaa tutustua eri vaihtoehtoihin.
Miten tilitoimisto voi auttaa YEL-asioissa?
Kun aloittavan yrityksen kirjanpito tai pienyrityksen kirjanpito on ajankohtaista, monilla herää kysymyksiä myös YEL-työtulon määrittelystä ja sen vaikutuksesta sosiaaliturvaan. Oikein valittu kirjanpitäjä auttaa sinua arvioimaan sopivaa YEL-työtulon tasoa, jotta vältyt liian korkeilta vakuutusmaksuilta, mutta varmistat samalla riittävän eläketurvan.
Tarjoamme kattavaa kirjanpito neuvontaa sekä selkeää tilitoimisto hinnoittelua, jotta tiedät alusta alkaen, mihin sitoudut. Mikäli haluat hoitaa asiat mahdollisimman helposti, sähköinen kirjanpito sujuvoittaa YEL-maksujen seurantaa ja kuittien käsittelyä. Yrittäjät eri puolilta Suomea hyötyvät ulkoistetun taloushallinnon ratkaisuista, sillä ne säästävät aikaa ja auttavat välttämään kirjanpitoon liittyviä virheitä.
Jos yrityksesi sijaitsee pääkaupunkiseudulla, Peten Tilitoimisto on sinua varten. Sähköinen taloushallinto mahdollistaa asiakassuhteen missäpäin Suomea tahansa. Olipa kyseessä kirjanpito toiminimelle, osakeyhtiölle tai jokin muu yritysmuoto, voimme avustaa sinua määrittämään realistisen YEL-työtulon ja varmistamaan, että se on linjassa liiketoimintasi kanssa.
Monet yrittäjät arvostavat edullista kirjanpitäjää ja joustavia palveluja – meiltä löydät molemmat! Jos etsit halpaa, yksinkertaista kirjanpitoa, löydät Peten Tilitoimistosta myös todella kustannustehokkaat ratkaisut. Kysy rohkeasti lisää!