Tase - tarvitseeko sitä ymmärtää?

Edellisissä blogeissamme olemme pohtineet tuloslaskelmaa, sen rakennetta ja tulkintaa. Tässä blogissa keskitymme taseeseen, joka on yrityksen liiketoiminnan kannalta aivan yhtä tärkeä raportti kuin tuloslaskelma. Usein tase kuitenkin jää vähemmälle huomiolle. Siitäkin huolimatta, että se antaa meille arvokasta tietoa organisaation taloudellisesta tilasta.

Mikä on tase?

Tase tarjoaa kokonaiskuvan yrityksen taloudellisesta tilanteesta tiettynä ajankohtana (esimerkiksi 31.12.2023). Se esittää yrityksen varat ja velat sekä oman pääoman määrän taseen laatimispäivänä. Toisin kuin tuloslaskelma, joka kuvaa tilikauden kannattavuutta, tase havainnollistaa yrityksen varallisuusaseman tilinpäätöspäivänä tai muuna valittuna ajankohtana. Taseen avulla voidaankin arvioida yrityksen rahoitusrakennetta, maksuvalmiutta ja vakavaraisuutta nopeasti yhdellä silmäyksellä.

Taseen rakenne

Tuloslaskelman tavoin myös taseen rakenne noudattaa tasekaavaa. Kirjanpitoasetus määrittää Suomessa käytetyt tasekaavat.

Tase koostuu aina kahdesta puolesta: vastaavaa ja vastattavaa. Vastaavaa-puoli sisältää yrityksen varat eli omaisuuserät. Vastattavaa-puoli puolestaan koostuu oman pääoman erästä ja vieraasta pääomasta eli veloista.

Tase on aina tasan, mikä tarkoittaa, että vastaavaa-puolen summa on yhtä suuri kuin vastattavaa-puolen summa. Tämä perustuu siihen, että yrityksen varat on rahoitettu joko omalla tai vieraalla pääomalla.

Vastaavaa-puoli jaetaan pysyviin ja vaihtuviin vastaaviin. Pysyvät vastaavat sisältävät yrityksen pitkäaikaiset sijoitukset, kuten aineelliset ja aineettomat hyödykkeet sekä sijoitukset. Vaihtuvat vastaavat puolestaan koostuvat lyhytaikaisista erista, kuten vaihto-omaisuudesta, saamisista ja rahoitusomaisuudesta.

Perehdytään seuraavaksi hieman tarkemmin taseen rakenteeseen.

Pysyvät vastaavat

Pysyvät vastaavat ovat yrityksen pitkäaikaisia varoja, jotka tuottavat tuloa useamman tilikauden aikana. Pysyvät vastaavat jaetaan kolmeen pääryhmään:

  1. Aineettomat hyödykkeet, kuten patentit, tavaramerkit ja liikearvo. Nämä ovat aineettomia eriä, joilla on rahallista arvoa yritykselle.

  2. Aineelliset hyödykkeet, joita ovat muun muassa maa-alueet, rakennukset, koneet ja kalusto. Nämä ovat nimensä mukaisesti fyysisiä, käsin kosketeltavia investointikohteita.

  3. Pysyvien vastaavien sijoitukset, jotka käsittävät pitkäaikaiset sijoitukset esimerkiksi osakeomistuksiin tai pitkäaikaisiin lainasaamisiin.

Vaihtuvat vastaavat

Vaihtuvien vastaavien erät ovat yrityksen lyhytaikaista omaisuutta, jonka vaihtuvuus on nopeampaa kuin pysyvien vastaavien. Vaihtuvat vastaavat jaetaan seuraaviin ryhmiin:

  1. Vaihto-omaisuus, joka sisältää yrityksen valmiiden tuotteiden ja keskeneräisten töiden varastot sekä raaka-aineet ja tarvikkeet.

  2. Saamiset, joita ovat muun muassa myyntisaamiset eli ulkopuolisilta tahoilta olevat saatavat, lainasaamiset sekä siirtosaamiset.

  3. Rahoitusarvopaperit, kuten osakkeet, rahasto-osuudet ja muut lyhytaikaiset arvopaperisijoitukset.

  4. Rahat ja pankkisaamiset, joihin kuuluvat käteiskassa sekä pankkitileillä olevat varat.

Taseen vastattavaa

Taseen vastattavaa-puoli koostuu yrityksen pääomarakenteesta, joka jaetaan omaan pääomaan ja vieraaseen pääomaan.

Oma pääoma on erityisesti yrittäjille hyvin tärkeä taseen erä. Se kuvastaa yrityksen varallisuutta, joka on yrittäjän tai omistajien yritykseen sijoittamaa pääomaa ja kertyneitä voittovaroja. Oman pääoman erät ovat:

  • Osake-, osuus- tai muu vastaava pääoma

  • Rahastot (esim. sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto)

  • Edellisten tilikausien voitto/tappio

  • Tilikauden voitto/tappio

Seuraamalla oman pääoman kehitystä taseessa yrittäjä saa hyvän käsityksen yrityksen kannattavuudesta ja taloudellisesta tilanteesta. Oman pääoman kasvu kertoo kannattavasta liiketoiminnasta ja vahvasta vakavaraisuudesta. Oman pääoman pieneneminen puolestaan voi olla merkki tappioista ja huonosta vakavaraisuudesta.

Oman pääoman lisäksi vastattavaa-puolella on vieraan pääoman erät, jotka koostuvat yrityksen veloista. Näiden seuraaminen on myös tärkeää, sillä velkojen määrä vaikuttaa yrityksen rahoitusrakenteeseen ja maksuvalmiuteen.

Yhteenveto

Tase tarjoaa pienyrittäjälle paljon arvokasta tietoa organisaation taloudellisesta tilanteesta. Taseen lukujen on oltava ajan tasalla, sillä ajantasainen tase mahdollistaa tärkeät analyysit yrityksen varallisuudesta, velkaantuneisuudesta ja pääomarakenteesta. Vaikka taseen hahmottaminen voi tuntua haastavalta, on sen ymmärtäminen yrittäjälle ensiarvoisen tärkeää.

Miten tilitoimisto voi auttaa taseen hallinnassa?

Vaikka tase on yksi keskeisimmistä raporteista, se jää usein pienen osakeyhtiön kirjanpidossa liian vähälle huomiolle. Ammattitaitoinen tilitoimisto varmistaa, että kirjanpito pysyy ajan tasalla ja taloushallinto hoidetaan perusteellisesti – näin tase heijastaa luotettavasti yrityksesi varat, velat ja oman pääoman tilanteen.

Moni valitsee nykypäivänä sähköisen kirjanpidon, joka helpottaa taseen ja muiden raporttien seurantaa reaaliaikaisesti. Oikein valittu taloushallinnon ohjelma nopeuttaa kirjausten tekemistä, tehostaa dokumenttien käsittelyä ja vähentää virheiden riskiä. Olipa kyseessä pieni tilitoimisto tai suurempikin toimija, oikeanlainen kumppani voi auttaa ottamaan haltuun myös ulkoistetun taloushallinnon ratkaisut.

Jos mietit, kannattaako hoitaa kirjanpito itse vai kääntyä ammattilaisten puoleen, ota huomioon, että asiantunteva kirjanpitäjä voi säästää merkittävästi aikaa ja rahaa. Oikea-aikaiset ja oikeaan kohtaan tehdyt kirjaukset varmistavat, että tase pysyy totuudenmukaisena ja yrityksesi talous on tukevalla pohjalla. Tarvitsetpa kirjanpito toiminimelle, osakeyhtiölle tai muulle yritysmuodolle, laadukas palvelu varmistaa, että tase palvelee sinua parhaalla mahdollisella tavalla liiketoiminnan kehittämisessä.

Peten Tilitoimisto auttaa sinua ilomielin löytämään Sinulle parhaan taloushallinnon ratkaisun. Ota yhteyttä!

Edellinen
Edellinen

Mikä ihmeen YEL?

Seuraava
Seuraava

Tuloslaskelma - Mikä se on?