Tuloslaskelma - Mikä se on?
Yrittäjänä on vaikeaa olla törmäämättä tuloslaskelmaan ja taseeseen. Yrittäjän ja vaikkapa yhdistystoimijan onkin tärkeää ymmärtää tuloslaskelman ja taseen perusrakenteet. Tässä tekstissä käsittelemme tuloslaskelmaa. Vähintään yhtä tärkeää tasetta käsittelemme seuraavassa blogissa.
Mikä on tuloslaskelma?
Tuloslaskelma on kannattavuuslaskelma, joka osoittaa organisaation tietyn ajanjakson tuotot ja kulut. Se voidaan laatia esimerkiksi viikolle, kuukaudelle, puolivuotiskaudelle tai vuodelle.
Tuloslaskelma on osa tilinpäätöstä. Tilinpäätöksen tuloslaskelma kattaa koko tilikauden eli tyypillisesti yhden vuoden. Se näyttää koko tilikauden aikana kertyneen voiton tai tappion. Tuloslaskelman voi ajatella tyhjenevän aina tilikauden vaihtuessa ja uusi laskelma aloitetaan puhtaalta pöydältä.
Tuloslaskelma on tärkeä työväline yrityksen kannattavuuden ja tuloksen seuraamisessa, mutta oleellinen osa myös esimerkiksi yhdistyksen kannattavuuden seurantaa. Se antaa tarkan kuvan tuottojen ja kulujen muodostumisesta tilikaudella.
Tuloslaskelman rakenne
Seuraavaksi kuvaamme tuloslaskelman perusrakenteen. Tässä artikkelissa keskitymme yrityksen tuloslaskelmaan. Käsittelemme yhdistysten tuloslaskelmaa erillisessä blogissa.
Liikevaihto
Tuloslaskelma alkaa liikevaihdolla. Liikevaihto koostuu yrityksen varsinaisesta myyntituotoista, joista on vähennetty myönnetyt alennukset sekä arvonlisävero ja muut suoraan myynnin määrään perustuvat verot. Se kuvaa siis yrityksen varsinaisen liiketoiminnan tuottamaa myyntiä tarkastelujaksolla.
Liiketoiminnan muut tuotot
Tuloslaskelmaan kirjataan seuraavaksi liiketoiminnan muut tuotot, eli tuotot jotka eivät ole varsinaista myyntiä tai rahoitustuottoja. Näitä ovat esimerkiksi saadut avustukset, vuokratuotot sekä pienillä yrityksillä arvonlisäveron alarajahuojennukset.
Liiketoiminnan muut tuotot sisältävät siis ne tulot, jotka eivät suoraan liity yrityksen ydinliiketoimintaan, mutta ovat silti oleellinen osa sen tulonmuodostusta. Nämä erät kirjataan tuloslaskelmaan ennen kulujen vähentämistä ja liikevoiton tai -tappion laskemista.
Materiaalit ja palvelut
Tuloslaskelmaan kirjataan myös yrityksen liiketoimintaan ja liikevaihtoon liittyvät ostot tavaroista, aineista ja ulkopuolisista palveluista. Nämä muodostavat materiaalit ja palvelut -erän, joka koostuu kahdesta osasta.
Aineet, tarvikkeet ja tavarat sisältävät esimerkiksi myytäviksi hankitut tavaraostot tai valmistustoiminnassa käytettävät raaka-aineet. Tähän kuuluvat tyypillisesti tavarakauppaan tai tuotantoon liittyvät hankinnat kuten raaka-aineet, työkalut sekä varaston arvo.
Ulkopuoliset palvelut puolestaan käsittävät yrityksen liiketoimintaan suoraan liittyvät ostopalvelut. Näitä voivat olla vaikkapa ulkoistetut markkinointipalvelut tai rakennusalan työvoiman vuokraus.
Materiaalit ja palvelut -erä sisältää siis kaikki ne ostot, joiden määrä on usein riippuvainen yrityksen liikevaihdosta.
Henkilöstökulut
Henkilöstökulut muodostuvat kahdesta pääerästä: palkoista ja palkkioista sekä henkilösivukuluista. Henkilösivukulut voidaan jakaa edelleen eläkekuluihin ja muihin sivukuluihin.
Palkat ja palkkiot käsittävät yrityksen työntekijöilleen maksamat palkat. Eläkekulut koostuvat puolestaan työntekijöiden ja yrittäjän maksamista eläkemaksuista.
Muihin henkilösivukuluihin kuuluvat sosiaaliturvamaksut, työttömyysvakuutusmaksut, tapaturmavakuutusmaksut sekä ryhmähenkivakuutusmaksut. Tähän ryhmään sisällytetään myös henkilöstön mahdolliset vapaaehtoiset vakuutusmaksut.
Henkilöstökuluihin lasketaan siis varsinaisten palkkojen ohella työnantajamaksut, pakolliset henkilöstövakuutukset sekä vapaaehtoiset henkilöstöetuudet.
Poistot ja arvonalentumiset
Poistojen ja arvonalentumisten kohdalla esitetään tyypillisesti yrityksen taseeseen sisältyvistä kalusto- ja rakennusinvestoinneista tehdyt suunnitelman mukaiset poistot.
Näitä poistoja tehdään pitkävaikutteisista hyödykkeistä, joiden arvioidaan kerryttävän tuloa useammalla tilikaudella. Poistot kirjataan systemaattisesti hyödykkeen taloudellisena vaikutusaikana sen jäljellä olevan arvon mukaisesti.
Poistojen ja arvonalentumisten erä kuvaa siis yrityksen pysyvien vastaavien kulumista ja arvonalenemista tilikaudella. Tämä kuluerä huomioidaan tuloslaskelmassa ennen liikevoiton laskemista.
Liiketoiminnan muut kulut
Lopuksi tuloslaskelmaan kirjataan vielä kaikki ne kuluerät, jotka eivät ole suoraan yhteydessä yrityksen ydinliiketoimintaan. Tähän liiketoiminnan muiden kulujen erään kuuluukin lukuisia pieniä menoeriä monilta eri kululajeilta.
Liiketoiminnan muut kulut voivat pitää sisällään vaikkapa toimitilavuokrat, kirjanpito- ja tilintarkastuspalkkiot, viestintäkulut kuten puhelin- ja nettilaskut sekä markkinointikuluja. Kyseessä on siis eräänlainen yleiskulujen kertymä, joka koostuu hyvinkin erilaisista menoista.
Tämän jälkeen tuloslaskelmassa on käyty läpi kaikki yritystoiminnan tuotot ja kulut. Tulojen ja menojen erotuksena saadaan laskettua tilikauden voitto tai tappio.
Liikevoitto
Liikevoitto kertoo yrityksen varsinaisen liiketoiminnan tuloksellisuudesta ja kannattavuudesta. Liikevoitto osoittaa, kuinka kannattavaa yrityksen ydintoiminta on ollut tarkastelukaudella ennen rahoituseriä ja veroja.
Rahoitustuotot ja -kulut
Tähän erään sisältyvät yrityksen rahoitukseen liittyvät tuotot ja kulut, kuten korko- ja muut rahoituserät. Tyypillisimpiä tähän kuuluvia eriä ovat yritysten maksamat lainojen korkokulut.
Tuloslaskelmassa käsitellään lainoista ainoastaan korkokulut, kun taas itse lainapääomat ja niiden lyhennykset näkyvät taseessa. Rahoitustuottoihin ja -kuluihin voi lukeutua korkoerien ohella myös muita rahoitukseen liittyviä eriä.
Voitto/tappio ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja
Voitto/tappio ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja kuvastaa voittoa/tappiota, jossa on huomioitu yrityksen rahoitustuotot ja -kulut.
Tilinpäätössiirrot
Tilinpäätössiirrot-erä tuloslaskelmassa koskee lähinnä suurempia yrityksiä. Tähän erään kuuluvat poistoeron muutokset, verotukseen liittyvät varaukset sekä konserniavustukset. Aivan pienillä yrityksillä ja hieman suuremmillakin pk-yrityksillä tätä erää ei välttämättä tuloslaskelmassa ikinä näy, sillä se liittyy lähinnä suuryritysten ja konsernien tilinpäätöskäytäntöihin.
Tuloverot
Viimeisin erä tuloslaskelmassa ennen tilikauden tulosta on tuloverot ja muut välittömät verot. Osakeyhtiön tulovero (yhteisövero) on 20 % tuloksesta.
Tilikauden voitto (tappio)
Yritysten tuloslaskelmissa loppuun tulee tilikauden voitto tai mahdollinen tappio eli paljonko rahaa jäi kaikkien kulujen ja verojen jälkeen. Yhdistyksissä viimeisin rivi tuloslaskelmassa on tavallisesti tilikauden yli-/alijäämä.
Tilitoimiston rooli tuloslaskelman taustalla
Vaikka tuloslaskelma näyttää paperilla pelkät luvut, sen taustalla on usein ammattilaisen huolellisesti toteuttama kirjanpito. Laadukas taloushallinto ja ajantasaiset laskelmat varmistavat, että pienen osakeyhtiön kirjanpito tai toiminimiyrittäjän kirjanpito on aina ajan tasalla. Nämä luvut eivät ole tärkeitä vain verottajalle – ne kertovat myös yrityksen kokonaistilanteesta, kannattavuudesta ja kasvun mahdollisuuksista.
Moni valitsee tilitoimiston hoitamaan kirjanpidon ja auttamaan erilaisten raporttien, kuten tuloslaskelman ja taseen, laatimisessa. Kirjanpitäjä osaa huomioida kaikki pakolliset kulut, verot ja mahdolliset vähennykset, jolloin tuloslaskelma ei jää puutteelliseksi. Lisäksi monet yritykset siirtyvät yhä useammin sähköiseen kirjanpitoon, joka helpottaa reaaliaikaista seurantaa ja raportointia.
Jos suunnittelet ulkoistettua taloushallintoa tai haluat tehostaa yrityksen arkea ottamalla käyttöön taloushallinnon ohjelman, on hyvä kartoittaa saatavilla olevat vaihtoehdot. Onko yrityksellesi parempi ratkaisu tilitoimisto Helsingissä, tilitoimisto Espoossa, tilitoimisto Vantaalla vai peräti täysin sijainnista riippumaton tilitoimisto? Oli sijainti mikä tahansa, ammattitaitoinen tilitoimisto takaa, että tuloslaskelma ja muut tilinpäätösasiakirjat pysyvät kunnossa – ja ennen kaikkea auttavat sinua tekemään parempia liiketoimintapäätöksiä.
Kysy rohkeasti lisää, mikäli kirjanpidon ulkoistaminen tai esimerkiksi sähköisen taloushallinnon käyttöönottaminen on ajankohtaista. Tarkasti laadittu tuloslaskelma on yksi tärkeimmistä työkaluista yrityksesi talouden ja kannattavuuden seurannassa, joten siihen panostaminen kannattaa.