Aloittavan yrittäjän muistilista

Aloittavan yrityksen kirjanpito

Kirjanpito on olennainen osa yritystoimintaa ja useimmiten myös pakollista. Kaikki yritykset ovat velvoitettuja pitämään kirjanpitoa, johon merkitään yrityksen kaikki tulot ja menot. Kirjanpidon pohjalta laaditaan yrityksen tilinpäätös tilikauden päätteeksi. Yhtiömuoto vaikuttaa yrityksen verotukseen, kirjanpitoon ja varojen nostamiseen. Esimerkiksi toiminimiyrittäjä nostaa varoja yritystoiminnasta yksityisottoina, kun taas osakeyhtiöstä rahaa voidaan nostaa palkkana tai osinkoina.

Voit lukea lisää blogistamme mitä sinun tarvitsee tietää aloittavan yrityksen kirjanpidosta. Pääsen blogiin tästä.

Mitä tarkoittaa tuloslaskelma?

Tuloslaskelma on kannattavuuslaskelma, joka osoittaa organisaation tuotot ja kulut tietyltä ajanjaksolta. Se voi kattaa esimerkiksi viikon, kuukauden, puolivuotiskauden tai koko tilikauden. Tilinpäätöksen tuloslaskelma näyttää tilikauden aikana kertyneen voiton tai tappion. Tuloslaskelma ikään kuin tyhjenee tilikauden vaihtuessa ja uusi laskelma aloitetaan alusta. Tuloslaskelma on tärkeä työkalu kannattavuuden ja tuloksen seuraamisessa sekä yrityksille että yhdistyksille. Se antaa tarkan kuvan tuottojen ja kulujen muodostumisesta.

Voit lukea tuloslaskelmasta ja sen rakenteesta lisää täältä:

https://www.petentilitoimisto.fi/blogi/tuloslaskelma-mika-se-on

Mitä tarkoittaa tase?

Tase antaa kokonaiskuvan organisaation taloudellisesta tilanteesta tiettynä ajankohtana. Se esittää organisaation varat, velat ja oman pääoman määrän. Toisin kuin tuloslaskelma, joka kuvaa tilikauden kannattavuutta, tase havainnollistaa yrityksen varallisuusaseman tilinpäätöspäivänä. Taseen avulla voidaan arvioida yrityksen tai muun organisaation rahoitusrakennetta, maksuvalmiutta ja vakavaraisuutta.

Tase koostuu vastaavaa- ja vastattavaa-puolista. Vastaavaa sisältää varat ja vastattavaa oman pääoman sekä velat. Taseen puolet ovat aina yhtä suuret, sillä varat on rahoitettu joko omalla tai vieraalla pääomalla. Taseen rakenne noudattaa kirjanpitoasetuksen määrittämää tasekaavaa.

Jos haluat lukea lisää taseesta ja sen rakenteesta, tutustu kirjoittamaamme artikkeliin:

https://www.petentilitoimisto.fi/blogi/tase-tarvitseeko-sita-ymmartaa

YEL - mikä se on ja tarvitsenko sitä?

YEL-vakuutus on yrittäjän lakisääteinen eläkevakuutus, joka turvaa toimeentulon vanhuuden, työkyvyttömyyden ja kuoleman varalta. Se on keskeinen osa yrittäjän sosiaaliturvaa ja lakisääteinen, eli pakollinen vakuutus. YEL-maksun suuruus määräytyy yrittäjän työtulon perusteella. Työtulo ei ole sidoksissa todelliseen ansiotuloosi, vaan se tulee arvioida sen mukaan, kuinka paljon yrityksesi maksaisi ulkopuoliselle henkilölle samasta työstä palkkaa vuositasolla.

Lisää YEL-asiaa löydät alla olevan linkin takaa.


https://www.petentilitoimisto.fi/blogi/mika-ihmeen-yel

Mitä voin laittaa “firman piikkiin”?

Kulujen vähennyskelpoisuus herättää paljon kysymyksiä yrittäjälle. Elinkeinoverolain mukaan vähennyskelpoisia ovat elinkeinotoiminnan tulon hankkimisesta tai säilyttämisestä johtuneet menot ja menetykset. Lähtökohtaisesti kaikki yritystoimintaan liittyvät kulut ovat siis vähennyskelpoisia.

Käytännössä rajanveto vähennyskelpoisen ja vähennyskelvottoman menon välillä voi kuitenkin olla haasteellista. Yksittäisen kulun vähennyskelpoisuuteen vaikuttavat monet tekijät, kuten yrityksen toimiala, kulun luonne ja sen yhteys liiketoimintaan. Olemme kirjoittaneet kattavan artikkelin kulujen vähennyskelpoisuudesta. Käypä tutustumassa:

https://www.petentilitoimisto.fi/blogi/pieni-opas-vahennyskelpoisiin-kuluihin

Aloittavan yrityksen ja yrittäjän tuet

Siirtyminen palkansaajasta yrittäjäksi on iso askel, joka tuo mukanaan monia haasteita ja kysymyksiä. Uuden yrittäjän mielessä pyörivät huolenaiheet liiketoiminnan kannattavuudesta, yrityksen pyörittämisestä, mutta myös henkilökohtaisen talouden hallinnasta. Kuinka selviytyä arkielämän kuluista, kuten vuokrasta ja ruoasta, kun yritys ei vielä tuota tuloja ensimmäisinä kuukausina?

Onneksi aloittavalle yrittäjälle on tarjolla erilaisia tukimuotoja, jotka riippuvat yrityksen toimialasta ja luonteesta. Tässä tekstissä perehdytään siihen, millaisia tukia yrittäjä ja yritys voivat saada, sekä mistä yrittäjä löytää vertaistukea muilta yrittäjiltä. Lisää aiheesta täältä

https://www.petentilitoimisto.fi/blogi/yritystuet-2025-mita-mista-miten

ja täältä

https://www.petentilitoimisto.fi/blogi/aloittavan-yrittajan-tuet

Ja paljon muuta

Mietitkö, miten toiminimen tai osakeyhtiön perustaminen käytännössä tapahtuu? Tai vaikkapa yhdistyksen? Tai haluatko perehtyä tuloslaskelman ja taseen tulkintaan? Näistä ja monista muista aiheista olemme kirjoittaneet blogiimme. Käypä tutustumassa!

https://www.petentilitoimisto.fi/blogi

Kiinnostaisiko ilmainen verkkokurssi?

Haluatko rautaisannoksen kirjanpidon perusasioita? Ilmaisen verkkokurssin avulla voit opiskella rauhassa yritystalouden perusteita.

Pääset kurssille tästä: https://www.petentilitoimisto.fi/verkkokurssi

Ota yhteyttä - miten voin olla avuksi?